Translate

tisdag 22 januari 2013

Att förneka






Första stadiet, som på bilden av förändringshjulet, illustreras av den som står utanför, är obekymrat/förnekelsestadiet.
 Här funderar man inte på att göra en förändring. Man anser att nackdelarna är fler än fördelarna och man är ofta omedveten om riskerna med sitt beteende eller helt enkelt väljer att ignorera dom. Man kan ha försökt ändra sitt beteende tidigare och misslyckats och inte vågar försöka igen.

Här är nyckeln kunskap! Du vet att rökning är skadligt, men vet du på vilket sätt och hur många år det förkortar ditt liv? Våga googla! Våga ställa dig på vågen, mäta ditt midjeomfång eller göra den där hälsoundersökningen.

Vad kan du vinna med en beteendeförändring? Här är det viktigt att tänka utifrån vad du tycker är viktigt i livet? Är det familjen, hälsan eller lyckan? Föreställ dig hur livvstilen kommer påverka dig om 5-10 år?

Stärk din tilltro till förändring! Har du klarat av beteendeförändringar förut? kan du hitta personer i din närhet eller på nätet som lyckats?

Här är det också viktigt att du känner att du bestämmer över dig själv och ditt eget liv. Så är du anhörig eller vän till någon i detta stadie, så kan dina välmenande försök skapa ett motstånd. Informationen måste sökas av personen själv och personen måste få tillåtelse att befinna sig i detta stadie, men det bör vara ett medvetet och informerat val.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar