Translate

tisdag 22 januari 2013

Get yourself ready!


 Förberedelsestadiet. I detta stadie kan man tänka sig att förändra ett beteende och planerar också att göra detta inom en snar framtid. Men man är osäker på hur man ska göra det. Man kan säga att man vet vart man vill åka, är redo att köpa biljetten men vet inte riktigt hur man ska ta sig dit.

Detta steg är lätt att hoppa över då man är så ivrig att sätta igång och börja med sitt nya liv när man väl bestämt sig. Men det är en väldigt viktig fas att gå igenom! Här betyder det inte att man alltid är hundra på att detta är det man vill, man kan fortfarande vackla lite och känna ambivalens, oro och tveksamhet. Men det positiva med förändringen väger över och man känner att det ändå är dit man vill. Så hur tar man sig dit och vart börjar man?

Enbart vilja räcker inte. Om man skruvar en skruv åt fel håll, hjälper det inte med stark vilja för att lyckas. Använder man felaktiga eller dåliga metoder leder det ofta till misslyckanden. För att hitta sätt kan man brainstorma. Skriv ned alla förslag du kommer på utan att utvärdera dom. Hur har andra människor gjort? Googla för inspiration och info. När du har en lista, stryk de sätt som du känner känns jobbiga och omotiverande. De som finns kvar kan du gradera för att ha flera alternativ. Ibland kan man behöva ge sig ut för att se om isen bär och testa ett sätt. Du behöver inte låsa upp dig på ett sätt just nu, men börja och välj det som du tror på mest och som känns mest inspirerande.

Fundera på dessa frågor:

  • Vilka är dina styrkor, resurser och egenskaper du kan ha nytta av?
  • Vilka svårigheter kan du se? Hur ska du kunna lösa det? Att redan nu identifiera möjliga hinder, i form av händelser eller personer är till stor hjälp när de sen kommer. Har du en plan när den där farliga situationen kommer vet du hur du ska hantera den.
  • Vad är ditt nästa steg?
  • Vad skulle du behöva för att komma vidare?
  • Vem, vilka kan ge dig stöd? Undersök möjligheter till hjälp och stöd. Vilka vänner, anhöriga kan vara ett stöd för dig? Personlig tränare? Coach? Någon i samma situation? Hur kan din partner stötta dig?
 Gör det tydligt och rimligt! Du ska veta vart du ska, vad du vill uppnå och när du är där.

Sätt gärna upp delmål enligt SMART-modellen. (Ett inlägg om detta kommer längre fram)

Det är viktigt att tror att förändringen är möjlig och att man prioriterar det man vill uppnå.

I min kursbok stod ett citat som jag alltid kommer minnas innebörden av (tyvärr inte av vem och ordagrant).  
"Du rusar fram till kanten och står där skälvande och tror att du måste hoppa. Det är bara en illusion. Ingen ber dig hoppa. Istället handlar det om babysteps, där du kontrollerat tar dig fram, steg för steg."





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar