Translate

måndag 28 januari 2013

När du vill ge upp

Imorse vaknade jag upp och var så less på denna långa och kalla vinter! Det börjar kännas som en uthållighets tävling där man bara måste kämpa kämpa och hålla ut till våren. Enda sen jag var liten har jag haft ett knep när jobbiga dagar/händelser skett. Jag minns hur jag gick hem från skolan i spöregn. Hur jag blev blöt enda in på kroppen och frös så jag skakade. Jag började då tänka på hur jag snart skulle vara hemma, krypa upp i soffan med en filt, en varm oboy och titta på mitt favoritprogram Pang i Plugget. Under min senaste förlossning så hade jag bilden av vår lilla son, taget under ett 4D ultraljud uppsatt så jag kunde titta på det och påminnas varför jag gör detta. Kanske ligger det något i detta att man måste gå igenom något tufft och jobbigt för att få något underbart?

Men hur bra man än är på att tänka positivt och hur mycket jag än vill inspirera och motivera er med bloggen, så skulle jag ljuga er rakt upp i ansiktet om jag skrev att en beteendeförändring är lätt. Det är det inte. Det kommer komma dagar när du bara vill ge upp. När det känns tungt och inte värt mödan. Så vad kan man göra såna dagar? Man brukar ju alltid prata om hur viktigt det är att leva i nuet. Men när en riktigt jädra skitdag kommer, så kanske det är bäst att tänka framåt? Ta fram din målbild/måldröm, titta på din lista med saker som gör att du vill ha ut av den här förändringen. Fantisera om en dag om 5 år, hur ditt liv kommer se ut om du inte gör förändringen? Känn inte efter och vältra dig i känslorna av hur jobbigt allting är utan håll fokus på målet och dit du vill. Ett steg till! I en av mina kursböcker stod de kloka orden:







söndag 27 januari 2013

Vart är här?

Du är här. Men vart är "här"? Att veta sitt utgångsläge och att våga ta reda på detta är ett viktigt första steg för att ta sig vidare. Jag har precis bokat tid för att göra en mätning i en sk. bodpod, för att få veta mitt utgångsläge genom att få reda på min kropps sammansättning av bland annat fett och muskelmassa.

Andra sätt är att att göra något av alla de tester som finns på nätet om bland annat:
fysisk aktivitet, alkoholvanor, tobaksberoende, spelberoende

Varför är detta så viktigt? Genom att få reda på vart du befinner dig, blir det också väldigt tydligt att det ofta skiljer sig mycket från stället där du vill vara. Och denna skillnad kan skapa en olustkänsla i dig som kallas för kognitiv dissonans.

Kognitiv dissonans är en (obehaglig) känsla som uppstår när man har flera motsägelsefulla ideér samtidigt. Teorin om kognitiv dissonans är att människan har en drift att minska sin dissonans genom att ändra sina attityder, åsikter och handlingar. Dissonansen minskar genom att människan motiverar, klandrar och förnekar saker.

Förnekelse ja...förstår ni vart jag vill komma? Om man vågar ta sig ur denna "sticka-huvudet-i-sanden", gör ett test, får reda på hur det ligger till kommer dissonansen att öka igen. Men för att minska den funkar det inte med förnekelse igen, du har då fått ditt kvitto och måste hitta ett annat sätt att ta sig ur detta. Och det bästa sättet att slippa känna dissonans är att leva det liv/ta sig dit man vill.



lördag 26 januari 2013

Jag skulle behöva en egen hälsocoach!

Ikväll kom jag att tänka på att jag själv skulle behöva en hälsocoach! Jag har inte kommit igång med träningen sen jag hade ett uppehåll under julen och trots att jag med min kunskap vet att jag halkat tillbaks i planeringstadiet och behöver göra upp en plan för att ta mig till handlingstadiet så är det svårt att ta steget. Ibland räcker det inte att man har all kunskap i världen, man behöver något mer för att komma vidare. När man hamnat i denna svacka och behöver sortera sina tankar och komma igång är en coach perfekt! 


Men vad är coaching egentligen? Idag känns det som att är coacher, jobbcoacher, stresscoacher, livstilscoacher. Coach är tyvärr ingen skyddad titel vilket gör att det ofta används alltför "lätt" och i fel sammanhang.

Hälsocoaching handlar om att hjälpa människor att hjälpa sig själva, att uppmuntra beteendeförändringar som leder till lösningar på upplevda negativa tillstånd eller situationer. Att hjälpa utan att diktera, ge order eller själv komma med förhastade, illa genomtänka men välmenade förslag på lösningar. Coaching handlar inte om att presentera färdiga lösningar för människor utan om att frigöra den inneboende kraft som finns under ytan. Coachens huvuduppgift är att lyssna och att ställa frågor på sådant sätt att personen hittar fram till sin egen lösning. Genom att ställa frågor utifrån det sagda och det osagda, det vill säga det som framgår mellan raderna och det coachen observerar om personens beteendemönster-uppmuntras personen att ta ställning, ifrågasätta sig själva och fundera på ett djupare plan än de kanske har gjort innan.Hälsocoaching kan liknas vid curling, där man borstar isen framför stenen för att underlätta att den tar sig till ett visst mål. På ett liknande sätt handlar hälsocoaching om att lotsa människor till ett mål genom att uppmuntra personliga lösningar och hitta effektiva strategier.


Låter det som världens bästa yrke? Det tror jag att det är ;-) 

fredag 25 januari 2013

Våga drömma om din målbild!



Jag skrev igår om vikten av att ha tydliga mål, så när jag lyssnade på mitt vanliga fredagsnöje Hannah och Amandas podcast. var jag extra mottaglig för ett av deras ämnen. Där pratade de om vikten av att ha en tydlig målbild, att man ska fantisera om en perfekt dag i det liv man drömmer om, vad man gör, hur man är klädd, man vad ser och känner och vilka man är med. Jag har läst mycket Kognitiv coaching där det handlar mycket om att visualisera sin framgång, så detta tror jag mycket på! Inspirerad av detta fantiserade jag ihop min egen målbild.

Det är vår! Asfalten har äntligen blivit torr och vägarna är nysopade. Min dotter sparkar överlycklig iväg på sin sparkcykel till skolan och jag trampar iväg med min son bakpå cykeln till hans förskola. Efter att ha kramat om den lilla killen med de snälla ögonen och busiga leendet och sett honom springa iväg med sina kompisar, hoppar jag upp på cykeln och cyklar till mitt jobb. Längs vägen lyser tussilago, solen har börjat värma och kroppen är glad och nöjd över att få röra på sig. När jag hoppar av cykeln möter jag en gammal kund som skiner upp när vi ses. Han berättar att han två år efter sin viktminskning jag hjälpt honom med, fortfarande behållt sin nya vikt. Han njuter av att leka med barnbarnen och känner att han är lätt i både kropp och sinne. Vi kramar om varandra innan vi skiljs åt och jag småspringer trappan upp till jobbet, ivrig över att börja ännu en dag på jobbet jag älskar. Jobbet som hälsorådgivare på Itrim drömde jag om och hade som målbild under min 2.5 års utbilning och nu får jag användning för de där kunskaperna jag fick i mitt rosa studierum. Det är precis så roligt och givande som jag trott och dagen går fort, kunderna och mina fina arbetskamrater ger mig massa energi och jag tänker att jag har världens bästa jobb! När jag slutat jobbet småspringer jag trapporna ned och håller på att springa in i en väldigt snygg man. Som är min! Jag har fixat barnvakt. säger han. Jag tänkte vi kunde fira lite. Att du nått din dröm!


torsdag 24 januari 2013

Vikten av att veta vart du vill

 Klassikern "om man inte vet vart man vill, hur ska man då komma dit?" Det ligger mycket bakom de lite nötta orden. Mina egna mål kommer tyvärr göra att bloggen inte kommer kunna bestå av så utförliga inlägg som jag tänkt, då jag idag kom in som reserv på en kurs jag verkligen ville läsa. Så nu blev det 150% studier hela terminen och 3-4 kurser parallelt. Först fick jag lite ångest, tänkte att det kanske är för mycket och inte går. Det kan ju tilläggas också att jag har en egen liten familj här hemma också. Men sen tänkte jag på mitt mål!

Detta mål är att ta examen lagom till sommaren och i höst få mitt drömjobb som hälsorådgivare på Itrim. Så då tänkte jag på all kunskap detta kommer ge mig, hur jag kommer kunna använda den i framtiden för att hjälpa människor med beteendeförändring. Sedan gjorde jag upp en lista på vad som krävs för att jag ska klara det, rent praktiskt och mentalt och efter det kände jag mig glad och lätt om hjärtat igen. Nu är så jag bara peppad och förväntansfull!

Så det är till stor hjälp att ha ett tydligt inspirerande mål, så att det pirrar lite extra i magen när man tänker på det! Och då blir vägen dit så mycket lättare och motiverande!

onsdag 23 januari 2013

Vikten av att tro på sig själv

Snart kommer ett  inlägg om vikten av att tro på sig själv för att lyckas med en beteendeförändring. Är så sugen på att skriva ihop det, men tenta på fredag och studier på 125% gör att jag inte kan finna tiden :-( Men snart så...!


tisdag 22 januari 2013

Din svåraste motståndare

Jag kan göra det! Ropade han till personen i andra änden av rummet. Hela mitt liv har du hållit mig tillbaka-daltat med mig. Jag har fått nog! Varför? Varför kan du inte låta mig vara ifred? Jag hade kunnat bli något riktigt stort, fortsatte han, nu med bedjande röst. En stund var det helt tyst bortsett från ljudet av hans djupa andning.
Han stirrade på den han nu hade förstått var hans svåraste motståndare. Personen stod stilla. Åh gud suckade han. Han flyttade blicken mot stadens skarpa ljus där nere. När han började se livets möjligheter kände han att en våg av uppspelhet for genom varje fiber i kroppen.
Han försvann in i fantasin i något som tycktes vara flera minuter. Plötsligt slogs han av verkligheten igen, hårt och brutalt. Hans hopp om flykt försvann. Han kände bojorna som tyngde hans själ. Och han vände blicken sakta, säkert och hjälpslöst mot sin förtryckare.
Ännu en gång såg han in i ögonen på mannen i spegeln framför sig.

Din svåraste motståndare är ofta dig själv och det är den som gör att vi inte vågar följa våra drömmar och mål. Det är den röst som säger att du är för gammal, för ung, för lat, för dum, för fattig, för rik...! Inre censor, dommarrösten eller gremling. Kärt barn har många namn, i detta fall är det mer passande med "ont barn har många barn". Denna röst kan göra dig mycket skada genom att tvinga dig till status quo, den vill att det alltid ska vara som det alltid varit. Så fort du känner den där känslan av att följa din dröm, ta en ny väg i livet eller bryta upp, då kommer den där rösten och håller dig tillbaka.

För mig är Gremling det namn som bäst beskriver min röst.














Den hördes när min klasskompis föreslog att jag skulle börja blogga. "Inte kan jag blogga...Vem kommer vilja läsa det jag skriver...Jag har inte tillräckliga kunskaper..." Det finns en del coachingtekniker för att motverka denna röst och de anser inte att man ska börja argumentera med den. Men för mig är det som hjälper. Att bevisa att det inte finns belägg för det rösten säger. I mitt fall "Kunskapen jag sitter inne med skulle hjälpa många och efter 1.5 års studier har jag hunnit få rejäla kunskaper som räcker till för det jag vill uppnå med bloggen."

Eftersom Gremling bor i vårt huvud är den alltid med oss, men den mister mycket av sin kraft och styrka bara genom att vi identifierar den, inser att vi kan så mycket mer än denna röst vill få oss att tro och att vi inte behöver styras av den.





I huvudet och hjärtat på en blivande hälsocoach

Hej förresten!

Då denna blogg inte är tänkt att handla om mig och mitt liv, utan om kunskapen jag får genom min utbildning till hälsocoach, så kommer det inte bli någon längre presentation. Jag låter min kära klasskompis Mia som gav mig idéen till att börja blogga sköta beskrivningen, så ska jag försöka leva upp till den :-)

"Vi har under våra snart 2 år på hälsocoachprogramet läst en hel del coaching..
det har vart en av oss i klassen som brunnit lite mer för detta ämne än alla andra.. en tjej jag förknippar med ett "rosa studie rum" och med en brinnande passion för det hon gör.
jag hade äran att få göra ett coachninggrupparbete ihop med henne å de arbetet och under arbetets gång fastnade så mycket kunskap som denna tjej förmedlade.

Nu har Jenny startat upp en blogg där hon bloggar om beteendeförändring, hur man omvandlar den kunskap man har till handling... som hon skriver "alla vet att rökning är farligt, så varför röker man?"

Läs för sjutton gubbar, denna tjej kan hjälpa de flesta...
jag vet att jag kommer läsa och trots att vi har samma bakgrund kunskapsmässigt, så finns det säkerligen massa nya saker hon kommer lära mig och locka fram ur mig."


 

 




Get yourself ready!


 Förberedelsestadiet. I detta stadie kan man tänka sig att förändra ett beteende och planerar också att göra detta inom en snar framtid. Men man är osäker på hur man ska göra det. Man kan säga att man vet vart man vill åka, är redo att köpa biljetten men vet inte riktigt hur man ska ta sig dit.

Detta steg är lätt att hoppa över då man är så ivrig att sätta igång och börja med sitt nya liv när man väl bestämt sig. Men det är en väldigt viktig fas att gå igenom! Här betyder det inte att man alltid är hundra på att detta är det man vill, man kan fortfarande vackla lite och känna ambivalens, oro och tveksamhet. Men det positiva med förändringen väger över och man känner att det ändå är dit man vill. Så hur tar man sig dit och vart börjar man?

Enbart vilja räcker inte. Om man skruvar en skruv åt fel håll, hjälper det inte med stark vilja för att lyckas. Använder man felaktiga eller dåliga metoder leder det ofta till misslyckanden. För att hitta sätt kan man brainstorma. Skriv ned alla förslag du kommer på utan att utvärdera dom. Hur har andra människor gjort? Googla för inspiration och info. När du har en lista, stryk de sätt som du känner känns jobbiga och omotiverande. De som finns kvar kan du gradera för att ha flera alternativ. Ibland kan man behöva ge sig ut för att se om isen bär och testa ett sätt. Du behöver inte låsa upp dig på ett sätt just nu, men börja och välj det som du tror på mest och som känns mest inspirerande.

Fundera på dessa frågor:

  • Vilka är dina styrkor, resurser och egenskaper du kan ha nytta av?
  • Vilka svårigheter kan du se? Hur ska du kunna lösa det? Att redan nu identifiera möjliga hinder, i form av händelser eller personer är till stor hjälp när de sen kommer. Har du en plan när den där farliga situationen kommer vet du hur du ska hantera den.
  • Vad är ditt nästa steg?
  • Vad skulle du behöva för att komma vidare?
  • Vem, vilka kan ge dig stöd? Undersök möjligheter till hjälp och stöd. Vilka vänner, anhöriga kan vara ett stöd för dig? Personlig tränare? Coach? Någon i samma situation? Hur kan din partner stötta dig?
 Gör det tydligt och rimligt! Du ska veta vart du ska, vad du vill uppnå och när du är där.

Sätt gärna upp delmål enligt SMART-modellen. (Ett inlägg om detta kommer längre fram)

Det är viktigt att tror att förändringen är möjlig och att man prioriterar det man vill uppnå.

I min kursbok stod ett citat som jag alltid kommer minnas innebörden av (tyvärr inte av vem och ordagrant).  
"Du rusar fram till kanten och står där skälvande och tror att du måste hoppa. Det är bara en illusion. Ingen ber dig hoppa. Istället handlar det om babysteps, där du kontrollerat tar dig fram, steg för steg."





Att förneka






Första stadiet, som på bilden av förändringshjulet, illustreras av den som står utanför, är obekymrat/förnekelsestadiet.
 Här funderar man inte på att göra en förändring. Man anser att nackdelarna är fler än fördelarna och man är ofta omedveten om riskerna med sitt beteende eller helt enkelt väljer att ignorera dom. Man kan ha försökt ändra sitt beteende tidigare och misslyckats och inte vågar försöka igen.

Här är nyckeln kunskap! Du vet att rökning är skadligt, men vet du på vilket sätt och hur många år det förkortar ditt liv? Våga googla! Våga ställa dig på vågen, mäta ditt midjeomfång eller göra den där hälsoundersökningen.

Vad kan du vinna med en beteendeförändring? Här är det viktigt att tänka utifrån vad du tycker är viktigt i livet? Är det familjen, hälsan eller lyckan? Föreställ dig hur livvstilen kommer påverka dig om 5-10 år?

Stärk din tilltro till förändring! Har du klarat av beteendeförändringar förut? kan du hitta personer i din närhet eller på nätet som lyckats?

Här är det också viktigt att du känner att du bestämmer över dig själv och ditt eget liv. Så är du anhörig eller vän till någon i detta stadie, så kan dina välmenande försök skapa ett motstånd. Informationen måste sökas av personen själv och personen måste få tillåtelse att befinna sig i detta stadie, men det bör vara ett medvetet och informerat val.

Att förstå sin förändring

Första steget till att komma vidare kan vara att förstå förändringens natur. Det finns en tydlig modell för detta som kallas för Stages och Change, transteoretiska modellen eller förändringshjulet.
Tänk på en förändring du gjort och fundera om du gått igenom dessa stadier? Säkert känner du igen dig!

Det som denna modell hjälper oss förstå är att förändring är en process och att ens mål kan vara att ta sig från ett steg till ett annat. Forskning visar att alla dessa steg är viktiga för en bestående beteendeförändring och att en förändring inte är något som sker över en natt. Det ska dock tilläggas att såna fall finns, de som vaknar på morgonen, slänger cigarettpaket av en stark impuls och lyckas sluta röka. Men de är få lyckosamma undantag.

Detta är också en förklaring varför 12% av de som ger nyårslöften klarar det. Jag vågar nästan lova att av de 88% som misslyckas så har de flesta inte genomgått de förberedande stadierna, utan dykt huvudstupa in i handlingstadiet. De vet vart de vill, men har inte planerat hur de ska dit eller har en klar känsla eller tanke varför de vill dit.





















Att komma loss

Att komma loss!

 Att börja blogga har varit en tanke i ett par veckor, men det var efter att ha sett ett inslag igår som jag bestämde mig att gå från tanke till handling. Detta inslag visades på Vetenskapens värld om svenskars nyårslöften. Inga överraskningar i siffror, men av svenskars nyårslöften så består 55% av att de vill börja träna mer och 42% vill börja äta bättre. 52% av dessa tror sig klara detta mål. Hur många tror ni det är som lyckas? 12%...! Detta är för mig ingen överraskning heller, då det är väldigt svårt att ändra ett beteende, lägga till en ny vana och komma loss.

Jag har i 1,5 års tid studerat till hälsocoach på Högskolan i Skövde och fått kunskap i varför detta är så svårt, men även vad forskningen visat sig ha fungerat. Och då kände jag att genom att blogga kanske jag kan nå ut med denna kunskap, ge nya insikter och ideer, locka fram motivation och bidra till en bestående förändring. Detta kommer inte bli någon blogg om kost och träning, den  kunskapen är lätttillgänglig och många vet vad de behöver göra, denna blogg kommer handla om hur man ska ta sig dit! Det är det som har gjort mig så intresserad av beteendeförändring, alla människor vet att rökning är farligt och sätt att sluta på, varför tar man inte steget?


Status quo (latin), ursprungligen en kortform av status quo ante bellum, i dag med innebörden "oförändrat tillstånd". Brukar användas nedsättande för att "inget händer" eller "ingen utveckling sker". Uttrycket är även vanligt förekommande i engelskan, där det används neutralt med betydelsen "statuset" eller "det nuvarande tillståndet". 

När förändringar sker i någons liv är de ofta negativa och ej önskade. Man kan få sparken, äta sig till övervikt, listan kan göras lång...! Medans de där positiva förändringarna du önskar i ditt liv aldrig sker, de förblir endast en tanke, en dröm eller ett nyårslöfte som upprepas år efter år. Hur gör man för att komma loss?